Digitalni Klasicist

Napredne digitalne metode za istraživanje antičkog svijeta

http://www.digitalclassicist.org/

Digitalni klasicist naziv je decentralizirane međunarodne zajednice znanstvenika i studenata koje zanimaju primjene inovativnih digitalnih metoda i tehnologija u istraživanju antičkog svijeta. Zajednicu Digitalni klasicist ne financira i ne posjeduje nijedna institucija. Ovaj portal prvenstveno je mjesto za raspravu, suradnju i komunikaciju putem Mreže.

  • Seminari: koje u posljednje tri godine sponzoriraju Institut za klasične studije Sveučilišta u Londonu i Centar za humanističku informatiku King's Collegea u Londonu, zajedno sa sesijama i panelima na različitim konferencijama, dosad su urodili dvjema zbirkama radova s međunarodnom recenzijom. Slične se manifestacije očekuju na Institutu za proučavanje antičkog svijeta , Sveučilište u New Yorku, i drugdje.
  • Diskusijska: lista nalazi se na JISCmail, serveru i namijenjena je raspravi o svim aspektima digitalne humanistike, e-znanosti i kibernetičke infrastrukture vezanim uz proučavanje antike, kao i tehničkim pitanjima i savjetima, te najavama zbivanja, publikacija i natječaja za radna mjesta. Na listu se mogu učlaniti svi zainteresirani.
  • Stoa Blog: osnovao je Ross Scaife, a smješten je na serveru Sveučilišta u Kentuckyju. Stoa je izvor novosti i mjesto za raspravu o pitanjima klasičnih i digitalnih studija, s posebnim naglaskom na mrežne standarde i objavljivanje uz otvoren pristup ili u otvorenom kodu. Rossov rad bio je prethodnica i nadahnuće Digitalnom klasicistu.
  • Wiki: je središte portala Digitalnog klasicista. Mjesto je za suradnju i suuređivanje najrazličitije građe: digitalnih alata za proučavanje ili obradu antičkih podataka; za projekte koji povezuju napredne računarske metode i klasičnoantičke teme; za tehnička pitanja važna klasicistima i arheolozima. Posebno su dobrodošli izvještaji o doktorskim disertacijama i drugim radovima u tijeku. Prijave za rad na wikiju odobrava urednik, ali cilj je prvenstveno smanjivanje spama, a ne ograničavanje suradnje na neki eventualni elitistički krug odabranika.

Namjera nam je potaknuti razvoj zajedničke prakse, zajednice otvorene svakom koga tema interesira, bez obzira na stupanj stručnosti ili tehničke kompetencije, i bez obzira na jezik komunikacije. Članstvo u ovoj zajednici dostupno je svima, a određuje ga samo broj korisnika naših portala. Nema formalnog predsjednika ili upravnog odbora; administrativne dužnosti u pravilu preuzimaju najaktivniji članovi. U skladu s našim načelima, ključni dijelovi ovog portala ili sažeci rasprava biti će, gdje god je to moguće, prevedeni na glavne jezike suvremene znanosti (za koje se nađu prevodioci volonteri).

In Memoriam: Ross Scaife (1960-2008)

   Deutsch    English    Ελληνικά    Français    Italiano    Nederlands    Suomeksi